dimarts, 8 de juny del 2010

Etapa Flix-Ascó, 7 de juny


Un retó i tres morisques fadrines s’afegeixen a l’expedició dels expulsats del segle XXI i Flix escolta novament després de 400 anys la lectura del bando d’expulsió per part d’un soldat reial dels Terços de Flandes. Polet, capità morisc de l’expedició, treu un peix desconegut d'un gànguil que els moriscos havíem calat al riu i llegeix un escrit de Jaume Aymerich, procurador general de la baronia de Flix, referint-se a l'arribada a Flix el 7 de juny del 1610 dels moriscos expulsats de les seues terres.

“Avui dilluns que compten als 7 del corrent mes de juny son arribats a esta ribera de Flix los moriscos de Lleida, de Fraga, de Serós, de Mequinensa i de Aitona posats a catorze o quinze barques entre grans i xiques en que i poder anar posades de quatre mil persones compresos los minyons han desembarcat i posat amb tant sosiego quietud com si portaren tres mil homes de guarda amb sols la companyia de don Alex de Marimon amb els seus criats i alguns comissaris que a partir..."

Les morisques de la ribera són unes remadores valentes i la baixada no se fa gens pesada. L’expedició supera un escull de pedres arribant a Ascó i les morisques aprofiten un descuit dels Terços de Flandes per amagar-se pels carrerons d’aquesta localitat, en concret al Pou de la neu. Després, penedides per haver deixat sols als companys moriscos tornen amb un bon tiberi que gaudim agermanats vora riu. Lo poble d'Ascó ens fa una calorosa acollida, la colla del geperut i el professor Jordi Ferrús ens traslladen a l’Ascó morisc i ens adonem que les pedres d’Ascó parlen de mil cultures que ens colpeixen com batecs perennes de la història. Mentrestant, els cirulos passegen indòmits pel costat de la central nuclear.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada